Idag, på Nordens största lastbilsmässa Elmia Lastbil visar den svenska startupen Rumblestrip för första gången sin produkt Ecosense Trailer Assist, där artificiell intelligens används för att minska lastbilars bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp med i snitt 3 %.

Rumblestrip vann Venture Cup Öst-priset Top Tech 2017 och har sedan dess haft fullt upp med att bygga sin första produkt med finansiering av bl.a. Energimyndigheten och Vinnova. I slutet på 2019 kommer produkten att finnas tillgänglig för eftermontering på befintliga lastbilar. Rumblestrip har tecknat distributionsavtal med KG Knutsson om distribution till verkstäder i Norden och Baltikum. Först ut är modeller anpassade för Volvo och Scania.

-Bara i Norden och Baltikum är potentialen enorm. Alla jagar bränslebesparingar, antingen av kostnadsskäl eller av miljöskäl. Vi ser en otroligt stor försäljningspotential med KG Knutsson som distributionspartner”, säger Rumblestrips VD Milad Pouyanmehr. Men även om det dröjer ett år innan produkten finns på marknaden så kommer åkerier redan under Elmia Lastbil att kunna lägga förbeställningar.

Så kallade takluftriktare sitter idag på en absolut majoritet av alla lastbilar, något som normalt sparar 4–12% i bränsle. Men drygt varannan lastbil som drar en trailer har en så pass felinställd takluftriktare att bilen drar 3% mer bränsle än om takluftriktaren hade varit korrekt inställd.

– Varje gång en lastbil lämnar av en trailer och kopplar på en ny så behöver takluftriktaren justeras för att passa höjden på den nya trailern. Höjden på trailers varierar nämligen stort, både i Sverige och i Europa. En besparing på 3 % motsvarar ungefär 20 000 kr i kostnadsbesparing per lastbil och år för den genomsnittlige åkaren.

Rumblestrip grundades 2016 av Gustav Kristiansson och Milad Pouyanmehr i ett garage i Linköping. Bolaget fokuserar på att bygga in intelligens i redan befintliga komponenter i lastbilar, med syftet att reducera bränsleförbrukning eller för att förlänga räckvidden vid eldrift. För mer information, besök: www.rumblestrip.tech

KG Knutsson AB är sedan 1946 smörjmedlet i den svenska fordonsbranschen. Vi är ett företag som tror på långsiktiga relationer, därför jobbar vi med starka varumärken och skapar affärer som gynnar alla parter. Vi har gett våra leverantörer vårt distributionsnät medan våra kunder har fått de bästa varumärkena, allt inpackat i vår produktkunskap och precisa distribution. Vårt produkt- och tjänstesortiment är bredast i branschen och på vår e-handelsplats autokatalogen.se hittar våra partners mer än en halv miljon artiklar. Förutom i Sverige finns KGK även i Norge, Finland, Estland, Lettland och Litauen. För mer information, besök: www.kgk.se

 

Mediakontakter:

Milad Pouyanmehr

VD

+46 76 – 760 74 03
milad@rumblestrip.tech

Johan Ottosson

Affärsområdeschef Lastvagn & Buss

+46 72 – 523 37 23

johan.ottosson@kgk.se