Wiréns Åkeri är ett anrikt transportföretag som grundades redan 1946. Åkeriet håller till i Kristinehamn vid Vänern och kör bland annat komponenter för Volvo Construction Equipment, samt fjärrtrafik för DHL. Wiréns lägger stor vikt vid miljöanpassade transporter och jobbar aktivt för att minska miljöpåverkan från sina transporter. Därmed valde man att prova Ecosense Trailer Assist på en av sina lastbilar, en Volvo FH Globetrotter med mediumstora takluftriktaren.

I originalutförande är Volvos takluftriktare nästintill omöjliga att justera ute på vägarna. Det skulle kräva två personer som klättrar upp högt, använder verktyg för att skruva loss stagen och sedan justerar höjden på det tunga systemet samtidigt på båda sidorna. I praktiken görs sådana ingrepp endast på verkstad.

I och med att Wiréns kör trailers som är 4,5 meter höga för Volvo CE och sedan byter till betydligt lägre trailers för DHL så kan straffet av att inte justera vinkeln på takspoilern bli stort. Ecosense Trailer Assist är perfekt för sådana situationer; vid varje trailerbyte ställer luftriktaren in sig optimalt efter det släp som man kör med just då. En manöver som hade varit både väldigt tidskrävande och riskabel att försöka sig på med originalsystemet.

De första siffrorna från testet visar på lovande resultat. Justerat för säsongsvariationer har bränslebesparingen varit lite drygt 1 L/100 km under de första månaderna. Med en typisk körsträcka på 18 000 mil per år blir besparingen ca 25 000 kr per år för lastbilen med Ecosense Trailer Assist.

Kalle Ekeberg, fordonsansvarig på Wiréns, säger: ”Det är roligt att se att systemet fungerar bra och att vi sparar bränsle. Varje krona är viktig – om det finns åtgärder för att spara bränsle så måste man satsa på det! Våra chaufförer är nyfikna och brukar titta ut genom fönstret när takluftriktaren ställer in sig under trailerbyten. Igår monterade vi Ecosense Trailer Assist på en bil till och det ska bli intressant att se besparingen även där.”

 

För mer information:

Milad Pouyanmehr, Rumblestrip, +46 76 760 74 03, milad@rumblestrip.tech

Kalle Ekeberg, Wiréns Åkeri, +46 550 387 93, kalle@wirensakeri.se