För Trönninge Åkeri från Halmstad är det oerhört viktigt att hålla nere bränsleförbrukningen så mycket det går. Det går nämligen inte att ta mer betalt från kunderna för att lastbilarna drar mer bränsle. Varje procent bränsle som går att spara ger direkt effekt på sista raden. 

När Mattias Creutz, ägare av åkeriet, hörde talas om den automatiska takluftriktaren Ecosense Trailer Assist var det därför intressant att prova systemet på en av bilarna, en Volvo Globetrotter XL. Resultatet har varit utmärkt – en bränslebesparing på upp till 2 L/100 km, vilket motsvarar knappt 6 %, jämfört med originallösningen. Det är inte så konstigt; lastbilen byter släp varje dag och höjden varierar ofta mycket. 

Med en genomsnittlig körsträcka på 80-90 mil om dagen kan besparingen bli nästan 20 liter om dagen. Sett över ett helt år blir det stora summor. ”Jag åker hellre till Kanarieöarna för de pengarna än att skänka dem till oljebolagen”, säger Mattias. 

”Nästa gång vi köper ny lastbil är det inget att diskutera, Ecosense-systemet ska vara där! Systemet är ju inte helt gratis men jag sparar in den kostnaden inom ett år. Det är inte många saker man betalar av på bara ett år i den här branschen. Efter det så blir det ju ren vinst av bränslebesparingen som systemet levererar. Jag gör allt jag kan för att spara bränsle”, fortsätter Mattias. 

För både små och stora åkerier blir det allt viktigare att spara bränsle, för plånbokens och miljöns skull. Trönninge Åkeri är ännu ett i raden av åkerier som hittat nyttan med Ecosense Trailer Assist, systemet som ser till att takspoilern alltid är inställd i ett optimalt läge oavsett last. 

 För mer information: 

Milad Pouyanmehr, Rumblestrip, +46 76 760 74 03, milad@rumblestrip.tech 

Mattias Creutz, Trönninge Åkeri, +46 70 976 16 52, tronningeakeri@gmail.com